Így írnánk mi

Két alkotmányjogász közjogról, közigazgatásról, a jó kormányzásról

alkotmányjog

Ok az ünnepre

Július 1-je van: jeles nap.

Egyrészt ez a köztisztviselők napja, mert 1992-ben ezen a napon lépett hatályba a köztisztviselői törvény, pedig ma már frappánsabb lenne az indokolás nélküli felmentés bevezetését ünnepelni (január 1., kormánytisztviselőknél július 6, ez utóbbi ráadásul a kormánytisztviselői törvény hatálybalépésének napja is). Különösen, ha arra gondolunk, hogy a köztisztviselők napja azt jelenti, hogy nem kell dolgozni.

Másrészt ez a Semmelweis-nap, azaz a magyar egészségügy napja is van, mert Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született Budán, ami idéntől az „egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését” szolgálva szintén munkaszüneti nap, nekik. Az egészségügy folyamatos munkavégzést jelent, ezért nem álljuk meg szóvá tenni, mennyivel jobb lett volna egészségügyi dolgozónak, betegnek egyaránt, ha inkább egy nap extra szabadságot kapnak az egészségügyi dolgozók.
 
Végül mától kell alkalmazni a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény szankciós szabályait is. (Bár a Magyar Sajtó Napja március 15. maradt.) A felkészülési idő vége gyanúsan egybecsengett azzal, hogy ma 0 órától már nem a Magyar Köztársaság az Európai Uniós soros elnöke. Ma reggeltől megjelent folyóiratok, napilapok, illetve közzétett online tartalmakat a médiahatóság már teljes fegyverzetben szankcionálhatja azon az alapon (csak a legnehezebben mérlegelhetőeket kiemelve), hogy azok álláspontja szerint
1. az emberi méltóságot vagy a magánéletet sértik,
2. a nyilvános közlésre adott beleegyezéssel visszaélnek,
3. alkalmasak személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére vagy e társadalmi csoportok kirekesztésére, továbbá
4. súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését.
 
Mától a vélhetően nagy számban megszülető (nyilván még olyanok is mennek majd az NMHH-hoz, akik tüntetettek annak bírságolási joga ellen, ha már a kommunikációs államtitkár is kommenteket felügyel) bejelentések alapján, esetleg egy reggeli lapszemle eredményeként hivatalból ehhez hasonló véleménycikkeket fognak közpénzből fizetett köztisztviselők elemezni, azt indokolva pro vagy kontra, hogy ez a lehülyézett parlamenti képviselő emberi méltóságának sérelme vagy az MTK nem zsidó származású sportolóinak felsorolásán alapuló érvelés miatt a zsidóság kirekesztése miatt törvénysértő-e. Vagy hogy ez a szerkesztőségi közlemény sérti-e a címzett magánélethez való jogát, és a kommentelő trollok hozzászólásait mennyi időn belül kell moderálnia a lapnak ahhoz, hogy ne legyen megbírságolható.
 
Rövidesen kiderül, hogy az NMHH ’tartalomfelügyelettel’ megbízott köztisztviselői milyen mélyen merültek el az alapjogok dzsungelében, a színpadra fél éve felvitt puska végül elsül-e, s ha igen, akkor kit talál el. Na és lesz-e oka a végén bárkinek ünnepelni?

 

Megosztás