Így írnánk mi

Két alkotmányjogász közjogról, közigazgatásról, a jó kormányzásról

alkotmányjog

Kedves EMMI! Az „egészséges igazolást” számon kérni most nemcsak ütemtelen, hanem veszélyes is

Az emberminisztérium az iskolákra és óvodákra vonatkozó koronavírus protokoll keddi, az emelkedő fertőzésszámokra reagáló szigorításában azt írja elő, hogy „az a gyermek, tanuló vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe”. Kevés ártalmasabb dolgot tudnánk a köznevelésben jelenleg ennél elképzelni.

Háromféle gyerek van. Az egyik, szerencsére igen kicsi csoport igazolt koronavírus fertőzött: ők ugyanúgy hatósági karanténba kerülnek a gyógyulásukig, mint a felnőttek. A másik csoport igazoltan nem koronavírusfertőzött: ők is kevesen vannak, hiszen aki nem mutat tünetet, azt le sem tesztelik, ráadásul attól, hogy valamikor készült egy negatív teszt, még nem biztos, hogy később nem kapják el a vírust. A harmadik, a gyerekek közel száz százalékát kitevő csoportról a jelenlegi helyzetben már fogalmunk nincsen, hogy fertőzöttek-e. Valószínűbb, hogy nem, de lehet, hogy igen.

Az utóbbi csoportba tartozó gyerekek egy része megbetegszik, mert a gyerekek gyakran megbetegszenek, pláne, ha hosszabb szünet után közösségbe viszik őket. Nem zárható ki persze a koronavírus sem, de többségük minden bizonnyal az ősszel szokásos egyéb, a gyerekeket erősebben fertőző és náluk gyakrabban tüneteket mutató nyavalyák valamelyikét kapja el. Más részük ugyan nem betegszik meg, viszont a szülei észlelnek olyan körülményt – például fertőzött kontaktszemélyt – ami miatt elővigyázatosságból otthon tartanák őket néhány napra, önkéntes karanténban. E két alcsoportban az a közös, hogy a jelenlegi protokoll mellett szinte biztosan nem fogja senki elvégezni a koronavírusra való tesztelésüket, hiszen – szerencsére – nem mutatják annak a tüneteit. Emellett az is valószínű, hogy a szülők be se jutnak velük a gyakran veszélyeztetett korosztályba tartozó, a betegtalálkozásokat minimalizáló gyermekorvosukhoz. „Pistike hány, láza nincs, nem köhög.” „Ide be ne hozza, anyuka, maradjon otthon péntekig.”

Mindezen körülmények között kifejezetten előírni az intézményeknek, hogy minden, normál esetben a szülő által is igazolhatóan rövid betegség miatti hiányzás után hozzák az „egészséges papírt”, nem csak felesleges túltolása a hagyományos hazai „lefedezem a seggem más kárára” kultúrának, hanem kifejezetten veszélyes is. Egyrészt azért, mert olyan gyerek (szülő)-orvos találkozásokat kényszerít ki, aminek semmi értelmük, hiszen koronavírusra tesztelni úgysem fogják a gyereket. Másrészt pedig azért, mert az a perspektíva, hogy mindaddig otthon kell ülni a délutánra már látványosan egészséges gyerekkel, amíg be nem jutunk vele az orvoshoz, tökéletes ösztönző arra, hogy a szülők elsunnyogjanak „á, ez biztos nem korona, majd fújod az orrodat” betegségeket.

Márpedig most olyan megoldások kellenek, amelyek nem okoznak értelmetlen orvos-beteg találkozásokat és biztosan otthon tartják a beteg gyerekeket. Ezt éppen az tudná amúgy legegyszerűbben megoldani, ha a lehetséges veszélyek és a gyerek egészségi állapota szempontjából amúgy is megkerülhetetlen felelősséget viselő szülőkben az állam megbízna, és elhinné, hogy ha egy kezdődő köhögés miatt otthon akarják tartani a gyereket, akkor jelen helyzetben nem az iskoláztatási kötelezettség alól akarnak kibújni, hanem éppen felelősen viselkednek.

(A címlapképet Novák Hunor oldaláról vettük kölcsön.)

Megosztás