Így írnánk mi

Két alkotmányjogász közjogról, közigazgatásról, a jó kormányzásról

alkotmányjog

Köszönjük

rogane

A fél ország hiszi most, hogy Rogán Antal záratta be Rezešovát. Hogy juthattunk idáig?

Tízmillió büntetőbíró országában bárki képes a sajtóbeszámolók alapján maga ítéletet hozni bármely büntetőügyben, és el se kezdi senki érthetően elmagyarázni az embereknek, hogy a bizonyosság milyen szintje kell az elítéléshez, az előzetes letartóztatásnak mi a funkciója, vagy hogy miért fontos, hogy független legyen a bíróság. Ez önmagában nyilván többé-kevésbé így néz ki mindenhol egy nagy felháborodást keltett bűncselekménynél, csak nálunk a jogrenddel szembeni általános bizalmatlanság elviszi a dolgot addig a pontig, hogy kínos szünet áll be a társalgásban, ha azt merjük mondani, hogy a vádirat és a bizonyítékok ismerete nélkül felelőtlenség büntetőügyekben szakérteni.

A kormánypárti politikusokat viszont ilyen álszakmai szempontok nem zavarják. Ez a politika bináris logikájában teljesen érthető: ha ennyire egyértelműnek látszik erkölcsileg állást foglalni egy ügyben, hogy még az ügyész is megengedi magának, hogy azt mondja a vádbeszédben, „már a per kezdete előtt tudtuk az igazságot”, akkor nehéz megállni a konkrét ügy minősítését.

Amit azonban tegnap Rogán frakcióvezető engedett meg magának, az minden eddigi csúcsot megdöntött. 11 nappal az ítélet után, az előzetes letartóztatásról szóló ítéleti rendelkezéssel szembeni jogorvoslathoz időzítve kijönni ezzel a videóval, amelyben – az index.hu sajtószakmai szempontból is tanulságos  megfogalmazását idézve „magáról az ítéletről nem mondott véleményt – „ezt majd a másodfokú bíróság megítéli″ –, de felháborítónak nevezte, hogy a bíróság „rögtön, még a másodfokú eljárás előtt, luxuskörülmények közé” kihelyezte házi őrizetbe a nőt”. (Figyeljük meg egyébként, hogy a megfogalmazás milyen sikeresen kelti azt a téves látszatot, mintha közpénzből fizetnénk külföldi milliomosok házi őrizetét.) Történt mindez 10:30-kor, így mire a Budapest Környéki Törvényszék késő délután bejelentette, hogy házi őrizet helyett – a szökés veszélyére hivatkozva – ismét elrendelte az előzetes letartóztatást,  addigra a két hír természetesen összeállt. A közszolgálati hírgyár például a híreket az elegáns „nem sokkal korábban a Fidesz frakcióvezetője” átkötéssel kapcsolta össze. Azt az apró közjogi részletet, hogy a törvényszéki döntés nem a Fidesz frakció mostani, hanem az ügyészség korábbi indítványára született, nem sikerült megvilágítani. A koronát azonban a 19:40-kor jegyzett újabb Rogán FB-poszt tette fel, amely az igazságszolgáltatás ésszerű működésébe vetett hit visszaadásáért dicsérte meg a törvényszéket úgy,  hogy a kommentekben előtörő hálálkodásra még egy gyenge, kacsintó szmájlis „nem én voltam, hanem a független bíróság”-ra se futotta a politikustól.

Nem tudjuk, hogy formális nyomásgyakorlás történt-e, de ez nem is lényeges, mert az informális nyomás súlya a magyar politika egyik kéttonnás gorillájától éppen elég ahhoz, hogy a döntésnél a nagyobb kormánypárt álláspontja is latba essen, hiszen a bíróság is emberekből áll. Ennél azonban messze sokkal károsabb, hogy ez az előre megkoreografálható (és, minthogy tudott volt, hogy nagyjából mikor dönt a bíróság, alighanem tényleg előre megkoreografált) napon belüli kérdezz-felelek  egyértelműen azt a látszatot célozza, hogy a Fidesz bírósági ítéleteket is felül tud bírálni.

Rogán Antal okos ember, pontosan tudja, hogy mik ennek a veszélyei. Csak nem érdekli.

Megosztás