Így írnánk mi

Két alkotmányjogász közjogról, közigazgatásról, a jó kormányzásról

alkotmányjog

Itt vannak a külképviseleti szavazás helyszínei Google térképen

A választási információs rendszer alapvető tartalmi hiányosságait orvosló sorozatunkban most a külképviseleti választási irodáknak a valasztas.hu-ról némi keresgélés után ugyan elérhető, de csak xls táblázatban letölthető (!) listáját tesszük közzé adatbányászatban nem jártas internetezők számára is fogyasztható módon, Google térképbe ágyazva. Négy óra munka volt vele, azt igazán beletolhatta volna a Nemzeti Választási Iroda is, és talán nem is veszélyeztette volna a választás lebonyolítását, mint Péterfalvi Attila szerint a választópolgár kérésére a hamisított aláírásainak megkeresése.

KÜVI.jpg

Ide kattintva nyitható meg böngészhető formában a térkép, amely ezt a listát vizualizálja. A jelölőkre rákattintva megjelenő címek mindenhol azonosak a hivatalos közléssel, így azokban lehet bízni. Az esetek nagy többségében a térképen való elhelyezkedés is pontos, de persze lehetnek, illetve az arab országoknál – minthogy az arab nevek angol átíirásával a Google nem mindig tudott mit kezdeni, arabul meg nem tudtuk a címeket – biztosan vannak is pontatlanságok. Fontos, hogy az amerikai kontinensen lévő, piros jelölővel jelzett külképviseleteken a szavazás április 5-én, míg a többi külképviseleten április 6-én, de mindenhol a helyi idő szerint 6.00-tól 19.00-ig lehetséges (egy órával korábban, 18.00-kor, azaz a hazai urnazárással egy időben zár viszont öt, a greenwichi középidő zónájában lévő külképviseleti szavazóhelyiség, azaz a dublini, a londoni, a lisszaboni, a rabati és az algíri). Meg persze az is fontos, hogy (mint ezt már többször írtuk) a március 29-i jogvesztő határidőig itt kell regisztrálni

Annyit azért megjegyeznénk, hogy nem csak a választás szempontjából iszonyú ciki, hogy nincs egy kereshető térkép a magyar külképviseletekről. A Külügyminisztérium is a múlt században ragadt, ugyanis nekik sincs térképük a követségekről és konzulátusokról, sőt az alábbi linken (a “Magyarország jobban teljesít” politikamentes reklám után elérhető) külképviseleti honlapok többségére se sikerült térképet tenni, ami azért elég kellemetlen lehet sürgős ügyben, egy idegen országban, úgy, hogy a megadott címet nem csak a Google, hanem más online térképek sem ismerik fel. Mindenesetre nem lehet jó éles helyzetben netes információk alapján keresgélni mondjuk a teheráni követséget.

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu közös Kampánymonitor projektjének keretében készült. További részletek a kepmutatas.hu oldalon elérhetőek. 

Megosztás