Így írnánk mi

Két alkotmányjogász közjogról, közigazgatásról, a jó kormányzásról

alkotmányjog

Trócsányi László nem beszélt dzsihádista romákról

Az euobserver cikke alapján a magyar sajtó arról számolt be, hogy Trócsányi igazságügy-miniszter egy brüsszeli miniszteri konferencián tegnap azt mondta, hogy fennáll a veszélye annak, hogy cigányok csatlakozzanak Szíriában iszlámista harcosokhoz. Pedig a miniszter ilyet nem mondott, még ha tényleg meglehetősen zavarba ejtő hozzászólással hozta is elő az iszlám radikalizmus elleni küzdelem büntetőjogi eszközeiről szóló diskurzus kellős közepén a romákat.

A konferenciát a luxemburgi uniós elnökség szervezte, a címe „A büntető igazságszolgáltatás válasza a radikalizációra”, a nagy port kavart hozzászólás pedig „a kihívásokról és az EU szerepéről” szóló délelőtti miniszteri szintű panelbeszélgetésen hangzott el, amit amúgy Diana Madill, egy BBC-s újságíró moderált, már amennyiben moderálni lehet egy olyan eseményt, ahol húsz hozzászóló anélkül beszél egy futballmeccsnyi időt, hogy egymásra egy-két visszautaláson kívül reagálnának. A beszélgetés hetvenedik percére feltehetően a hallgatók többsége kellemesen elzsibbadt (bár éppen túl voltak pár gyakorlatiasabb hozzászóláson a muszlim fiatalok börtönkörülmények közti radikalizálódásáról), amikor a magyar igazságügy-miniszter két perc alatt tudott olyat mondani, ami önálló cikket ért a brüsszeli uniós sajtóban.

Trócsányi ugyanis – két más tárgyú megjegyzés után – a romák és a radikalizmus kapcsolatáról a következőket mondta:

„Én egy másik aspektusra szeretném felhívni a figyelmet, amiről eddig nem volt szó. A radikalizmus azonban más csoportokat is érinthet. Európában egy 10-12 millió roma lakosság él. Magyarország Európai Unió soros elnöksége alatt nagyon kiemelt programként tekintettünk az Európai Unió roma keretstratégiájára. Úgy érezzük, hogy rendkívül fontos dologról van szó. 12 milliós közösség Európában, le vannak szakadva, az ők társadalmi felzárkóztatásuk rendkívül fontos, hisz ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak. Tehát szeretném, ha az Európai Bizottság a roma keretstratégia programot a jövőben is kiemelt programként tekintené.”

Ez magyarul is meglepő érvelés, egy büntetőjogi tárgyú beszélgetés közepén pedig különösen az. Egy dolog azonban nincs benne: hogy az európai romák Szíriába mennének dzsihádistának. Hogy az euobserver mégis ezt írta, lehet – az egyébként összességében igen pontos – szinkrontolmácsolás hibája: az angolban az „amiről eddig nem volt szó”-ból „that’s something new” lett, ami a meglepő gondolati ugrás előtt tényleg úgy hangzik, mintha maga a bemutatott jelenség lenne új. Az sem segít, hogy a többi hozzászóló a dzsihádistákról beszélt, így a radikalizáción önmagában is lehetett az ő támogatásukat is érteni. Azt nem tudjuk ellenőrizni, hogy az eredeti cikk által meg nem nevezett magyar szóvivő tényleg azt mondta volna a roma dzsihádistákkal kapcsolatos újságírói értetlenkedésre, hogy az egy ésszerű hipotézis, és a romák kirekesztett helyzetben lévő emberek, azaz általában jobban ki vannak téve a radikális nézeteknek. Ha így történt, akkor a cikket író Nikolaj Nielsen tévedése végképp érthető, de ettől még továbbra se lesz igaz, hogy Trócsányi dzsihádistákhoz csatlakozó romákról beszélt volna.

A kétperces hozzászólás alább teljes egészében meghallgatható (a látszólag 00:00 hosszúságú fájlban az első nulla előtti, láthatatlan lejátszás gombra kell klikkelni). Ha pedig valaki az egész konferenciára kíváncsi lenne (nem javasoljuk, meghallgattuk Ön helyett is, legyen annyi elég, hogy nem oldották meg a kérdést), az a teljes hanganyagot itt találja.

Megosztás