Így írnánk mi

Két alkotmányjogász közjogról, közigazgatásról, a jó kormányzásról

alkotmányjog

Nem akarjuk elrontani a sztorit, de Rezesovából nem lehet amúgy magyar állampolgár

Szlovák forrásokra hivatkozva ma bejárta az egész magyar online sajtót a hír, hogy a több ember halálát okozó ittas járművezetésért Magyarországon börtönbüntetését töltő Eva Rezesova magyar állampolgár lenne, méghozzá azért, mert külföldi állampolgárként csak ritkábban láthatja gyermekeit. Kommentár, forráskritika sehol, pedig abban szinte biztosak vagyunk, hogy egyik szerkesztőségben sincsenek eltiltva az újságírók a fontosabb magyar jogszabályok lapozgatásától.

Ritkán foglalkozunk jogi ismeretterjesztéssel, de így, hogy a nap végére se olvassuk sehol, hogy ja, bocs, ez nem egészen így van, talán mégis lehet értelme, hogy ezt a történetet röviden rendberakjuk.

Egészen pontosan ez a kommentár nélkül átvett, a tartalmat a szlovák sajtóból átvevő NOL-ról származó, de szorgalmasan kopipésztelt jogi elemzés indokol némi kiegészítést:

Elvben nincs akadálya annak, hogy a kassai asszony felvehesse a magyar állampolgárságot, mert jól beszéli a nyelvünket, felmenői közül apai ágon majdnem mindenki magyar nemzetiségű. Nyilvánvalóan biztonsági kockázatot sem jelentene Magyarországnak, és az sem kizáró ok, ha a kérelmező börtönviselt személy – vélekednek a kassai szakértők.

Ehhez képest mi így vélekedünk:

1. Tényleg kevesebbet láthatja szeretteit egy elítélt a magyar börtönben akkor, hogyha külföldi állampolgár?

Dehogy: az azért elég durva diszkrimináció lenne. Ettől persze még a külföldön töltött büntetéssel járnak nehézségek, de azokon az elítélt állampolgársága semmit nem változtat.

2. Tényleg kaphat magyar állampolgárságot Rezesova?

Dehogy kaphat. Mindenfajta honosításnak, sőt, a volt magyar állampolgárok visszahonosításának is feltétele a magyar jog szerinti büntetlen előélet, ami alól nincs felmentés. Aki börtönben ül, az mindig büntetett előéletű, és mivel Rezesovát szándékos bűncselekmény miatt 9 évre ítélték el, ő a büntetés kitöltése után is az marad még nyolc évig. Azaz  ha a bíróság vagy államfői kegyelem nem mentesíti esetleg korábban  ő úgy 2029-ig nem lesz honosítható.

3. Tényleg nem csak a magyarokra vonatkozik a kedvezményes honosítás?

Ez az egy információ valós a sztoriban: tényleg nem. Elég a magyar nyelvtudás, valamint a magyar állampolgár felmenő, vagy  a magyarországi származás valószínűsítése. Automatizmus azonban ekkor sincs: a büntetlen előélet  illetve a folyamatban lévő büntetőeljárás hiánya  mellett az is feltétel, hogy a honosítás Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti. Ez a feltétel viszont a gyakorlatban igen tág értelmezést is megenged, úgyhogy  mint ahogy arról sok, a magyar társadalomba tökéletesen beilleszkedett, évtizedek óta itt élő bevándorolt hosszan tudna mesélni  akinek a magyar állam nem akar állampolgárságot adni, annak nem ad.

Megosztás