Dehogy vett el mandátumot a Kúria a Fidesztől

fotó: MTI
fotó: MTI

A miniszterelnök lényegében választási csalással vádolja a Kúriát: szerinte a legfőbb bírói szerv jogsértően vett el egy mandátumot a Fidesztől. Orbán Viktort vagy megvezette a kormánypárthoz köthetően kitartott Alapjogokért Központ, vagy tudatosan hazudik. Nem tudjuk, melyik a rosszabb.

A választási eljárásról szóló törvény 289. § (3) bekezdés a) pontja szerint érvénytelen az a levélben leadott szavazási irat, aminél a válaszboríték nincs lezárva. Könnyű belátni, hogy milyen célt szolgál ez a törvényi rendelkezés: ne lehessen a válaszborítékot felbontva kicserélni a levélben leadott szavazatot. A törvényi rendelkezéseket az Alaptörvény 28. cikke szerint pedig a céljuknak megfelelően kell értelmezni A Nemzeti Választási Iroda éppen ezért rendszeresített olyan válaszborítékot, amin egy biztonsági csík van, ami jelzi, ha a leragasztott válaszborítékot felbontották.

A levélben érkezett szavazási iratokat a Nemzeti Választási Iroda dolgozza fel, a pártok megfigyelőinek jelenlétében. Az egyik szocialista megfigyelő jelezte még a választások előtt, április 5-én, hogy az NVI munkatársai érvényesnek tekintik azt a szavazási iratot is, amelyen a biztonsági csík sérüléséből egyértelműen megállapítható, hogy a borítékot már az NVI munkatársait megelőzően valaki felnyitotta. A Nemzeti Választási Bizottság a határozatában megállapította, hogy ez az értelmezés jogszabálysértő: ha a feldolgozás előtt már bizonyíthatóan felbontották a szavazási iratot, az bizony érvénytelen, mert a válaszboríték lezártságára vonatkozó követelmény nem teljesül. A döntéssel szemben a Fidesz is fordulhatott volna a Kúriához, de nem tette, így az jogerőssé vált, ezért a Nemzeti Választási Iroda a továbbiakban a sérült biztonsági csíkkal rendelkező válaszborítékban vagy biztonsági csík nélküli válaszborítékban beérkező szavazási iratot érvénytelennek kellett hogy tekintse.

A Fidesz megfigyelője ezt követően kifogásolta ezt a jogértelmezést, azonban a Nemzeti Választási Bizottság egyhangú határozatban (vagyis Patyi András és a Fidesz által delegált tag szavazatával) utasította el a kifogását. A Fidesz ezzel a döntéssel szemben sem fordult a Kúriához. A kifogástevő választási megfigyelő ugyan megtette ezt, de ügyvédi képviselet nélkül, ezért a törvény szerint a Kúriának érdemi vizsgálat nélkül el kellett utasítania a jogorvoslati kérelmet. Az NVB határozata így jogerőssé vált.

A Nemzeti Választási Bizottság a kétszeresen is jogerős jogértelmezés szerint állapította meg a levélben szavazás eredményét. Ezt a döntést támadta meg a Fidesz a Kúrián, a választás eredménye elleni jogorvoslat keretében. A kérelemben a kormányzópárt nem mutatta be, hogy a feltételezett jogsértés mennyiben befolyásolta a választás eredményét. Normál esetben ez már önmagában is a felülvizsgálati kérelem elutasítására kellene hogy vezessen, mint azt más, ellenzéki jogorvoslati kérelmekkel kapcsolatban világosan leszögezte a Kúria. Ha ugyanis nem kimutatható egy jogsértésnek a választás eredményére gyakorolt hatása, akkor az a jogsértés az eredmény elleni jogorvoslat keretében nem tehető vitássá. Ennek ellenére a Kúria bizony kivételezett a Fidesszel: maga folytatott le bizonyítást a választási eredményre gyakorolt hatásról, mert ennek hiányában érdemben nem is vizsgálhatta volna a felülvizsgálati kérelmet. A döntésében a Kúria végül megállapította, hogy helyesen járt el az NVB a választási eredmény megállapítása során, mert a sérült biztonsági csík a válaszboríték felnyitását bizonyítja, ezért az ilyen válaszboríték nem lezárt, ezért a törvény szerint érvénytelen. Ha pedig nem a hivatalos, biztonsági csíkkal ellátott válaszborítékban küldtek vissza egy szavazási iratot, annak felbontatlanságáról nem lehet meggyőződni. Ettől függetlenül arra is felhívta a Kúria a figyelmet, hogy utólag nem lehetséges a boríték felbontatlanságát ellenőrizni, ezért még ha jogilag megalapozott is lett volna a Fidesz jogorvoslati kérelme, abból sem a kérdéses szavazatok érvényessé nyilvánítása, hanem a levélben szavazás megismételtetése következne – és ezzel az új Országgyűlés május 8-i alakuló ülésig nem lehetett volna jogerős eredménye a választásnak.

Ezek után fordult a Fidesz az Alkotmánybírósághoz. A testület tanácsa visszautasította az alkotmányjogi panaszt, vagyis érdemben és jogi kötőerővel nem is vizsgálta, hogy a Kúria döntése alaptörvénysértő-e vagy sem. A végzés egyértelműen leszögezi, hogy egy szavazási irat lezártsága vagy le nem zártsága – tételes értelmező jogszabályi rendlekezés hiányában – a jogalkalmazó által megítélendő ténykérdés, ténykérdések megítélésére pedig az Alkotmánybíróságnak nincs hatásköre.

Szó sincs tehát arról, hogy a Kúria “elvett” volna egy mandátumot a Fidesztől, hiszen a bírói fórum csak az NVB következetes, többszörösen jogerős, addig a Fidesz által sem megkérdőjelezett értelmezését követte. Arról meg végképp nincs szó, hogy az Alkotmánybíróság érdemben és jogi kötőerővel állást foglalt volna erről a jogértelmezésről.

A választási csalás mítosza akkor is káros, ha ellenzéki szimpatizánsok terjesztik. Ha a kétharmaddal újraválasztott miniszterelnök vetemedik erre, ráadásul mindezt a független bíróságok elleni támadásra is kihasználja, az szánalmas.

 

 • szavazó

  Magyarázzátok a megmagyarázhatatlant.

  • Balogh József

   Mit nem értesz, ostoba?
   (3) Érvénytelen a szavazási irat, ha

   a) a válaszboríték nincs lezárva,
   Ez van a törvényben. A Fidesz hozta ezt a törvényt.

   • SuperTölgy

    Le volt zárva a boríték. A kifogás az volt, hogy nem abban a borítékban volt amit a választási bizottság válaszborítéknak küldött. Az nincs benne a törvényben, hogy milyen borítékkal kell visszaküldeni. Persze ezt lehet ragozni, így is úgy ís. Ha csalni akart volna valaki, akár olyan borítékba is tudta volna tenni.

    • Minilove

     275. § (1) bekezdés “A szavazási levélcsomag tartalmazza
     c) a levélben szavazás szavazólapjának borítékját (a továbbiakban: belső boríték),
     d) a belföldi postára adás esetére bérmentesített válaszborítékot,”

     278. § (3) bekezdés “A lezárt belső borítékot és a kitöltött azonosító nyilatkozatot a választópolgár a válaszborítékba zárja.”

     289. § (3) bekezdés “Érvénytelen a szavazási irat, ha
     a) a válaszboríték nincs lezárva,”

     Elég nehéz ezt nem úgy értelmezni, hogy a nem ellenőrizhető állapotú boríték nem felel meg a törvényi szabályozásnak, ha még a választó maga sem járt el a jogszabálynak megfelelően, mert nem követte a 278. §-ban leírt lépéseket:

     “(1) A választópolgár a szavazási levélcsomagban megkapott szavazólap kitöltését követően a kitöltött szavazólapot a belső borítékba helyezi, és azt lezárja.
     (2) * Az azonosító nyilatkozatra rá kell vezetni a választópolgár
     a) nevét,
     b) születési nevét,
     c) születési helyét és idejét,
     d) anyja nevét, valamint
     e) személyi azonosítóját vagy a magyar állampolgárságát igazoló okiratának típusát és számát.
     (2a) * Az azonosító nyilatkozatot az ajánló választópolgár saját kezűleg aláírja.
     (3) A lezárt belső borítékot és a kitöltött azonosító nyilatkozatot a választópolgár a válaszborítékba zárja.

    • Balogh József

     Benne van, hogy a válaszborítékba kell zárni.
     “(3) A lezárt belső borítékot és a kitöltött azonosító nyilatkozatot a választópolgár a válaszborítékba zárja.”
     Ez van a törvényben. Mindenütt válaszborítékot ír, ami azt jelenti, hogy a kapott borítékban kell visszaküldeni. Ha nem így lenne, akkor csak simán borítékról, második borítékról, esetleg külső borítékról rendelkezne.
     Ezen van biztonsági csík, amit lezárás után sérülés nélkül nem lehet felnyitni. Így megakadályozható, hogy a belső borítékot kicseréljék.
     Ennyi a történet.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Én libsi vagyok, tehát szívesen segítek:

   “289. § (1) A választási iroda megvizsgálja a határidőben beérkezett szavazási iratokat.

   (2) * A szavazási iratok vizsgálata során a választási iroda a beérkezett szavazási iratot – a szavazólapot tartalmazó belső boríték felbontása nélkül – ellenőrzi. Az azonosító nyilatkozat tartalmát a választási iroda a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzi. A Nemzeti Választási Iroda az azonosító nyilatkozat tartalmát szükség esetén a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában közvetlen adathozzáféréssel vagy az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján, illetve a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartásban is ellenőrzi.

   (3) Érvénytelen a szavazási irat, ha

   a) a válaszboríték nincs lezárva,

   b) a válaszborítékból hiányzik az azonosító nyilatkozat vagy a belső boríték,

   c) a válaszborítékban – ugyanazon választáson – több belső boríték van,

   d) a belső boríték nincs lezárva” …
   https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300036.TV
   “2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról”
   Kihirdetve 2013 IV. 18.

   Segíthetek még valamiben?

   • Bertalan Hajdu

    Igen, segíthet! Ez a választási névjegyzék miért nem nyilvános? Mert ha az lenne, közel 100 fő kettős szavazót be is jelölnék! Bírósági döntéseket politikai oldalról nem minősítünk! “Véleményedet lenyeled, ha megfulladsz is!”

   • SuperTölgy

    Most, holnap akkor mentek?

 • Nincs Nincs

  Nem értitek az egészet. Elkezdték a negatív kommunikációt a bíróságokról, hogy megágyazzanak a bírói ágat bedaráló jogszabályi változtatásnak. Erről szól az egész: objektív takarót húzni a mocskos ideára. Következő lépésként gondolom elkezdik pedzegetni a bíróságok szakértelmét az államtudományról és mivel az szerintük gyalázatos, ezért majd külön tagozat kell a közigazgatási ügyeknek s máris megérkeztunk

  • Balogh József

   Így van. Be akarják darálni a Kúriát az Alkotmánybírósághoz. Ugyanolyan hazug kampánnyal, mint volt a manyup-ok, a Norvég Civil Alap, vagy Soros ellen.

 • Márkus Zsolt Kornél

  Fidesz->Védesz: fiatal demokratából vén despota…

  • Mici Mackó

   :-)))

 • Szerencsés János

  ….elvették….nyugodjatok le,TÉNYLEG elvették…először 134 mandátum volt…ha nem vették volna el,akkor most hogy lenne 133??….

 • Nagy Zoltán

  Elvették!!! Kuria egy komcsikbol álló szar!!134 volt !!!LibSSik kuss!!!

  • Kató Tóth-Pintér

   Egy ilyen csapnivaló hozzászólásért is fizetnek?

   • rapallo

    Pontosan ugyan annyit amennyit neked…és sorstársaidnak!

  • Kos Istvan

   A kúria vezére Szájerné,kedves képnélküli tudatlán! Azt sem tudod mit beszélsz!

  • Mici Mackó

   mert csak a fidesz(esek)nek lehet ebben az országban szava, ugye?!

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Na szépen nézünk ki

 • KL

  Azt hallottuk, hogy hiába bármilyen erőlködés. Nem a szavazatok számát, hanem a jegyzőkönvekben rögzített szavazatok számát értékelik. Az, hogy mi kerül a jegyzőkönyvekbe, elég rejtélyes.
  Az is érdekes, hogy a választási szervert a választás napján elviszik. Miért, hova?

 • https://nyomtassteis.hu/ #_OVB #nyomtassTeis #atlatszo

  A #grazi beteget továbbra sem sikerül #kiKúriálni: nem csak #paranoid, beteges #hazudozó…

  Csak hogy képben legyeTEK a #TEK képtelenségről:
  https://d3knx7v8i1y46b.cloudfront.net/2018/05/kossuthok.jpg

  #CsaltAFidesz, #CsalAFidesz, #csalni fog a #Fidesz, ha hagyjuk!
  Még a saját manipulált törvényeiket sem tartották be #Orbánék: nem érdemelhetnek meg még 4 évet kormányon!

  https://www.youtube.com/watch?v=4AWQTyTd1rY&sns=fb

  Ne hagyjuk hogy a #Putyin #csicska #Orbán nevessen a végén!
  https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–2-P3fIXH–/w_340/78uxwC5Lh8y2CG7ba.gif

  Ha bebizonyosodnak a csalások a kormánynak le kell mondania! #OrbánTakarodj!

  #Május7. 10:00–15:00 #Kossuth tér
  #Diktatúrá.ban az #Ellenzék.nek az utcán a helye!
  · Civil Ellenzék és Civil Ellenzéki Kerekasztalszervezésében
  https://www.facebook.com/events/1755464551213660/

  #Május8. 10:00–15:00 #Kossuth tér
  Nem akarjuk ezt a #Parlament.et és #kormány.t!
  https://www.facebook.com/events/242572819649541/

  #Május8. 18:00–20:30 #Kossuth tér
  3.0 Mi vagyunk a #többség! – #Tüntetés a #demokráciá.ért, a #geCINIZMUS ellen
  https://www.facebook.com/events/371993086537792/

  (Csak egy kattintás az összes #Facebook ismerős meghívása és email címeket is lehet már hozzáadni!)
  Mi vagyunk a többség szervezésében:

  https://www.facebook.com/MiVagyunkATobbseg/

  #MiVagyunkATobbseg!
  “A #kormány úgy #retteg a #népszavazás.tól, mint ördög a tömjénfüsttől.”
  https://coub.com/view/14alf2

  “#TalpraMagyar! Tüntetnünk kell a #demokráciá.nkért és a #szabadság.ért!
  Itt akarunk élni! Szabadon, egy szabad hazában!

  A #Fidesz választási rendszere, a kormány #gyűlöletkampány.a a #többség.et egyharmados kisebbsége szorította. Ezért követeljük:

  1. A szavazatok #újraszámlálás.át!

  2. Gyűlöletkampány helyett #szabad #sajtó.t, pártatlan közmédiát!

  3. Tisztességes választást! Új választási törvényt!

  4. Az #ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért!

  #Magyarország a Te hazád, felelős vagy érte!

  “#Gyere el! Nem vagy egyedül, mi vagyunk a #többség!”

  http://hvg.hu/itthon/20180413_Tuntetes_kisokos_igy_kerulje_el_az_50_ezres_csekket_szombat

  https://tasz.hu/gyulekezesi-jog/gyulekezesi-jogi-1×1

  https://mno.hu/belfold/a-magyar-lakossag-jelentos-resze-funkcionalis-analfabeta-2458131

  https://zoom.hu/hir/2018/04/10/munkahoz-lat-a-ketely-bizottsag-kideritik-tortent-e-valasztasi-csalas/

  https://www.facebook.com/MagyarSomogy4/

  https://www.facebook.com/dr.toth.zoltan

  https://www.peticiok.com/koveteljuk_a_szavazatok_ujraszamlalasat_kikotesekkel

  • Kovács “Jandera” János

   Hohhó! Ekkora területen annak idején a figyusz szerint kétmillió ember elfért!
   Kizárják egész Budapestet!

 • wereko

  Nem vettek el ! Lárifári ! Hiszen Fletó győzött ! Csak rosszul számot a sok öregecskedő hölgy ! Nem kicsit , nagyon is !!! Közben a kígyók potyognak a terépcsecsőről.

 • Szakál Béla

  Érdekes fel vetés,nem a Fidesztől olvastam az első,hírt,akkor ki hazudik?

 • Bela Kiss

  Majd atirjak a paragrafusokat, a felugyeletuk ala vonjak a Birosagokat is, aztan mar nem lesz aki ellnekezni merne veluk!Lesz meg alkotmany modositas is!Hajra orbanisztan, hajra fideSS!

  • rapallo

   Hajrá BélakiSS!

 • Iván cár

  Kevered a szezont a fazonnal. Nem a felnyitott boritékot kifogasolja a fidesz. Hanem azt, hogy nem fogadta el a kuria, ha másik borítékban adták fel, mint amit az NVI mellékelt. Vagy tudatosan hazudsz a cikkel, vagy tudatlan vagy.

  • makákó

   A másik borítékról nem állapítható meg, hogy felbontották-e, ez benne van a cikkben is, ezért nem érvényes

  • Minilove

   “Ha pedig nem a hivatalos, biztonsági csíkkal ellátott válaszborítékban küldtek vissza egy szavazási iratot, annak felbontatlanságáról nem lehet meggyőződni.”

   Benne van a cikkben…

  • Thuo

   Végig kéne olvasni a cikket ám! Sőt, értelmezni sem árt!

 • Lucius Sweet

  VIhar a biliben.

 • Bakk Imre

  Hol van leírva, hogy a külső borítéknak szabványosnak kel lennie?

 • Ferenc Hanzi

  Orbán sosem szokott füllenteni. De hazudni azt kétpofára szokott, reggel, délben és este is. Ha éjszaka nem alszik akkor éjszaka is. Hozzá képest az egész MSZP és Gyurcsány együttesen is csak tanoncok lehetnek.